!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '181925660709807'); fbq('track', 'PageView'); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:2955594,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');

Data, het nieuwe goud

Veel (bedrijfs)beslissingen worden genomen op basis van onderbuikgevoelens. Die gevoelens mogen er zijn, maar er is een betrouwbaarder instrument om je op te baseren: data. Feiten liegen niet; data zijn betrouwbaarder en het gebruik hiervan verkleint de kans op verkeerde beslissingen. Met data kun je trends herkennen en onweerlegbare analyses maken.

De vorige alinea is niet berust op onderbuikgevoelens. Wel op research van onderzoeksgigant Gartner: in 2022 wordt in 90% van de bedrijfsstrategieën data als een kritisch bedrijfsonderdeel benoemd. En het analyseren daarvan als een belangrijke competentie. Het samenvoegen van data vanuit verschillende bronsystemen (CRM/ERP/financieel pakket, etc.) in een data warehouse, die gevisualiseerd wordt in een realtime dashboard of historische rapportage, levert ontzettend veel op. Data is het nieuwe goud!

Voorbeeld historische data
Laten we eens twee voorbeelden uit de kast halen. Te beginnen met een voorbeeld van historische data. Een autobedrijf, gespecialiseerd in occasions, koopt een Lexus in, voor een relatief laag bedrag. Van een oud vrouwtje geweest en altijd binnen gestaan natuurlijk. Daar kan heel wat winst op gemaakt worden. Alleen: er is minder vraag naar de Lexus, waardoor deze de prominente plek pal voor de etalageruit lang in beslag neemt. In de tijd die het kost om die Lexus te verkopen, hadden er vier andere auto’s verkocht kunnen worden die samen meer geld hadden opgeleverd.

Realtime data
Nu een voorbeeld van realtime data. Een planner van een transportbedrijf beschikt over een dashboard waarop hij de ritten van de chauffeurs kan zien. Daaraan gekoppeld zijn de gegevens van de ANWB. Die tonen iets onheilspellends: een grote file op de route van één van de chauffeurs.

De planner bedenkt zich niet en komt in actie: hij gooit de planning om en belt de bewuste chauffeur. “Henk, ga jij maar eerst naar klant C!”. Henk kan met de vlam in de pijp doorrijden en alle klanten hebben hun bestelling op tijd binnen. Dat zorgt voor een stijging van de productiviteit (meer ritten op één dag) en een reductie van kosten (minder overwerk en declarabele avondmaaltijden in luxe truckersrestaurants voor de chauffeurs).

Hoe kunnen wij data voor u laten werken?
Wij zijn al lang overtuigd van de grote meerwaarde van data. Maar we kunnen data ook voor u laten werken. Wat we kunnen doen:

  • opbouwen data warehouse-systeem;
  • volledig uitbesteden van BI-analyses (BI staat voor Business Intelligence);
  • begeleiding medewerkers door BI-consultants om zelf steeds volwassener te worden op dit gebied.

Het doel van die consultants: het realiseren van concrete bedrijfsdoelstellingen met behulp van data, waarbij kostenreductie, winstoptimalisatie of omzetverhoging altijd de achterliggende doelstelling is.

Onze consultants – we werken op het gebied van BI nauw samen met de dataexperts van KBenP – helpen organisaties vanaf het huidige niveau naar het gewenste niveau. Een niveau waarop intelligent gebruik van data uw organisatie écht beter en slimmer kan maken. En dat is een feit!

Wilt u hier eens vrijblijvend over sparren met de Oaktree Group? Neem dan contact met ons op!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stel een vraag aan de Oaktree Group

  • Vul onderstaande gegevens in en wij zullen spoedig contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.