!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '181925660709807'); fbq('track', 'PageView'); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:2955594,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');

Gartner voorspelt enorme groei van Generative Artificial Intelligence

In de nadagen van 2021 ging een filmpje van Mark Rutte viral. In de YouTube-video uitte onze toen nog demissionaire minister-president zijn zorgen over het klimaat. Het filmpje zat verbluffend goed in elkaar. Slechts door goed te luisteren kon je waarnemen dat de video nep was. Het was een deepfake.

Deepfake is een voorbeeld van Generative Artificial Intelligence (AI). Volgens IT-onderzoeksbureau Gartner één van de meest krachtige AI-technieken die sterk in opkomst is. We noemen dit ook wel ‘Creative AI’. Voorheen had artificial intelligence een voorspellende en cognitieve waarde. Met generative AI is het nu óók mogelijk om softwarecodes te genereren én van bestaande content nieuwe content te maken. Deepfake-video’s en ‘face apps’ (waarbij de app je o.a. ouder kan laten lijken) maken bijvoorbeeld gebruik van generative AI.

AI kan nu dus ook worden toegepast voor creatieve processen. Dit maakt het een veelbelovende technologie voor onder meer marketingdoeleinden. Zo kun je van – bijvoorbeeld – een audiofragment in een handomdraai nieuwe content genereren, zoals een video of artikel. Gartner voorspelt dat generatieve AI in 2022 10% van alle geproduceerde data voor zijn rekening zal nemen. Nu is dat nog slechts 1%.

Cloud-native-platforms
Gartner voorspelt ook dat het gebruik van cloud-native-platforms de komende jaren een vlucht neemt. Hierbij ontwikkel je een applicatie direct al in de cloud én op een cloud-native-architectuur. Cloud first, zogezegd.

Dit is anders dan wanneer je bestaande applicaties in de cloud plaatst. Bij cloud-native benut je de voordelen van de cloud maximaal, omdat je de applicatie hier ook in ontwikkelt. Er wordt ook wel eens gezegd dat de applicatie ‘in de cloud is geboren’. Dit garandeert een snellere en betere performance. Ook zijn cloud-native applicaties makkelijk schaalbaar. Je kunt de capaciteit snel en eenvoudig uitbreiden, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten.

Om een voorbeeld te geven: in de aanloop naar de feestdagen krijgen veel webshops te maken met enorme bezoekersaantallen. Hierbij ligt overbelasting al snel op de loer. Met een cloud-native-applicatie breid je de capaciteit supersnel uit, waardoor overbelasting tot het verleden behoort.

Distributed enterprise
Het afgelopen jaar zijn de eerste coronarookwolken opgetrokken en werd het tijd om een tussenbalans op te maken. Toen ontstond ook de massale wens om hybride te gaan werken: deels thuis, deels op kantoor. Die trend zet het kantoorlandschap natuurlijk volledig op zijn kop. Gartner voorziet dan ook dat traditioneel ingerichte organisaties zullen transformeren naar volledig gedistribueerde organisaties. Waarbij bijvoorbeeld ook diensten worden gedistribueerd.

Om deze transformatie te laten slagen, is het volgens Gartner noodzakelijk dat Chief Information Officers flinke wijzigingen doorvoeren op zowel technisch vlak als in de dienstverlening en service richting klanten. Het vraagt om nieuwe businessmodellen, die zijn afgestemd op het leveren van volledig gedistribueerde diensten.

Cybersecurity mesh
Tot slot vinden we cybersecurity mesh interessant om hier te benoemen. Hiermee vorm je een security-schil om je complete IT-omgeving en organisatie. Je breidt deze schil telkens uit door verschillende security-dienstverleners toe te voegen met elk een eigen expertisegebied. Zo ontstaat uiteindelijk een stevig vangnet óm je IT-omgeving en organisatie, die je telkens aanvult met nieuwe beveiliging. Omdat je de security doorlopend aanvult, optimaliseert en belegt bij verschillende leveranciers met een eigen expertise, is dit een effectieve manier om cybercriminelen buiten de deur te houden. Gartner voorspelt dat organisaties die voor deze architectuur kiezen het aantal beveiligingsincidenten met zo’n 90% reduceren. De Oaktree Group neemt hierin graag de lead!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stel een vraag aan de Oaktree Group

  • Vul onderstaande gegevens in en wij zullen spoedig contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.