Het nieuwe normaal na de coronacrisis

Als de coronacrisis ons één ding geleerd heeft, is dat je van huis uit eigenlijk best veel werk kunt verzetten. Oké, het is soms even behelpen met kinderen, partners en huisdieren die een videoconferentie verstoren, maar de betere koffie en het niet in de file hoeven staan maken die kleine ongemakken ruimschoots goed. Geen wonder dus dat de helft van de Nederlanders ook na de coronatijd thuis wil blijven werken. Welke risico’s zijn er en wat kan de Oaktree Group doen om die te elimineren? We lichten er een aantal uit.

Optimale bereikbaarheid
Nu we met zijn allen weer steeds meer mogen, reist werkend Nederland weer meer en meer richting de zaak. Heel verrassend is dat niet. Op kantoor zijn de lijnen met collega’s nu eenmaal korter. De drempel om iets te vragen of ergens over te overleggen is daardoor lager dan wanneer je een mailtje moet sturen, of de telefoon moet pakken. Ik zoek het zelf wel uit, denk je. Op zich een prima instelling, maar het neemt niet weg dat goede onderlinge communicatie erg belangrijk is. Wanneer kantoordeuren op slot zitten en persoonlijke ontmoetingen met collega’s (en klanten) moeilijker te organiseren zijn, kan de continuïteit van de organisatie in het geding komen.

Gelukkig zijn er uitstekende alternatieven. Zelf zijn we groot fan van Microsoft Teams. Dat is buitengewoon intuïtief en je kunt er veel meer mee dan alleen beeldbellen. Zo is het mogelijk om uw telefoonverbinding te koppelen aan MS Teams. Zo kun je via Teams met je zakelijke nummer bellen en ben je altijd bereikbaar. Het is ook nog eens een uitstekende vervanger van het planbord op kantoor. En natuurlijk is de veiligheid tiptop in orde, zoals je dat van een Microsoft-toepassing mag verwachten.
Ook Vast-mobielintegratie is een effectief middel, zeker wanneer persoonlijke ontmoetingen even wat lastiger zijn te organiseren. Hiermee maakt een mobiele telefoon deel uit van het vaste bedrijfsnetwerk. Je belt dan met je mobiel vanuit een vast nummer. Zo kun je gratis bellen met collega’s en kunnen zij zien wanneer je in gesprek bent. Ook doorschakelen is zo erg eenvoudig. De oplossingen van de Oaktree Group houden je organisatie in beweging. Zelfs als de wereld even stil lijkt te staan.

Toegankelijkheid van gegevens en systemen
Laten we met een open deur in huis vallen: om efficiënt thuis te kunnen werken, kun je natuurlijk niet zonder een goede en stabiele internetverbinding. De capaciteit van het bedrijfsnetwerk (bijvoorbeeld VPN of Citrix) moet prima de luxe zijn. Ook moeten de autorisaties goed geconfigureerd zijn, anders is het niet vanzelfsprekend dat thuiswerkers de bedrijfsapplicaties kunnen benaderen.
Aan al dat thuiswerken is natuurlijk wel een keerzijde: hoe ga je om met veiligheid en privacy? Het werken met privacygevoelige data gebeurt normaal gesproken in een gecontroleerde bedrijfsomgeving. Wanneer medewerkers deze gegevens vanuit huis raadplegen en/of verwerken, is er minder grip op die gegevens. Het zal niet de eerste keer zijn dat dit leidt tot een datalek. Hoe gaat jouw bedrijf hiermee om? Stof tot nadenken!

De Oaktree Group heeft daar al lang over nagedacht. Het configureren van thuisnetwerken is voor ons dagelijkse kost. We kunnen ze zo instellen, dat alle medewerkers toegang krijgen tot de voor hen bestemde data. Op ieder moment van de dag en zonder concessies te doen aan de veiligheid. Thuiswerkers of niet: het bedrijfsnetwerk blijft even veilig als het kantoor van een alarminstallatiebedrijf.

Houd cybergespuis buiten de deur
Inbrekers zijn niet blij met het advies om thuis te blijven, maar cybercriminelen zijn dol op al die thuiswerkers. Zij profiteren handig van de snel opgetuigde thuiswerkfaciliteiten – en de milde chaos die daardoor soms ontstaan is. Omdat thuiswerken voor veel mensen een nieuw fenomeen is, en ze door alle corona-ontwikkelingen inclusief opgelegde home schooling-onderwijstaken wat minder geconcentreerd zijn, kunnen ze uit onervarenheid eerder in de sluwe listen van cyberboeven trappen. Zoals een malafide mail met ‘De komende weken blijven we thuiswerken. Klik hier om een beveiligde verbinding tot stand te brengen’, getekend door de baas. Al trapt er maar één van de vijftig medewerkers in; het Paard van Troje kan dan al in de digitale bedrijfsgang staan. En dat is niet bepaald reden voor een polonaise.

Als je je security toevertrouwt aan de Oaktree Group, is er voor cybercriminelen helemaal niets te halen. Onze op en top getrainde specialisten zorgen voor een betrouwbare, snelle en veilige infrastructuur. Onze diensten gaan veel verder dan het installeren van een firewall of antivirusoplossing. We kunnen (remote-)netwerken volledig inrichten, configureren en de rechten ervan beheren. Dat werkt een stuk meer ontspannen.

Een slimme werkplek, ook al is dat thuis
Het was nogal een uitdaging, toen we ineens met zijn allen moesten thuiswerken. Keukentafels en bureaus op zolder werden ineens omgebouwd tot thuiswerkplek. Heel wat mensen werkten terwijl ze op de eetkamerstoel zaten, omlaag turend naar hun privélaptop uit 2014 in een houding waar werkplekdeskundigen niet vrolijk van werden.

Onze Smart Workspace-oplossing is hier dé uitkomst. Wij bieden je medewerkers dan een complete werkplek aan, compleet met alle hard- en software die ze nodig hebben. We kunnen je mensen zelfs een laptop/pc en scherm sturen, waarna ze, na het uitvoeren van onze heldere instructies, veilig aan het werk kunnen. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat alle applicaties al voorgeïnstalleerd zijn, geheel conform de bedrijfsrichtlijnen.

Beschikbaarheid van voldoende ICT’ers
ICT-medewerkers weten vaak uitstekend hoe ze een computernetwerk moeten beveiligen tegen virussen. Dat neemt niet weg dat ook zij vatbaar zijn voor virussen als Covid-19. Zeker bij kleinere organisaties lopen er doorgaans maar weinig mensen met ICT-kennis rond. Wie neemt deze taken over als een voltallige ICT-afdeling, of een groot deel ervan, is uitgevallen? Zaken om goed over na te denken voordat het te laat is.

Als je in zee gaat met de Oaktree Group hoef je je daar geen zorgen om te maken. Onze helpdeskmedewerkers zitten namelijk dag en nacht klaar om jouw organisatie perfecte support te bieden op het moment dat je daar behoefte aan hebt. Dat doen we telefonisch, per mail, remote of op locatie: net waar de situatie om vraagt. Zo kan het werk altijd doorgaan!

Kunnen wij ook jou helpen?
De Oaktree Group kan je nogal wat zaken uit handen nemen. En op die manier de continuïteit van je organisatie waarborgen. Dit alles doen we idealiter volgens een managed services-idee: je betaalt een vast en scherp bedrag per maand en wij garanderen perfecte ICT – en alles wat daarbij hoort. Altijd flexibel en schaalbaar, zonder dat je hoeft te investeren. Op deze manier helpen we al talloze organisaties. In coronatijden, maar ook in normale situaties. Kunnen wij ook jou helpen?

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stel een vraag aan de Oaktree Group

  • Vul onderstaande gegevens in en wij zullen spoedig contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.